Samin urapolku – opinnoista Reaktoriin ja oman yrityksen perustamiseen

Erika Bergström

29.11.2019 · 5 min

Joonas haastatteli Samia tämän ohjelmointiuraan liittyvistä käänteistä ja vaiheista.

Samin urapolku

Mistä koodaaminen alkoi sinun osaltasi?

– Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut tietokoneista ja näprännyt niitä itsekseni. Lisäksi tein joitain kotisivuja alakoulun lopulla ja yläkoulun alussa. Silloin ehkä ajattelin, että ohjelmointi ei ole cool ja se jäi moneksi vuodeksi.

– Lukion ja armeijan jälkeen pohdin, että voisin hakea Turun ammattikorkeakouluun tietotekniikan opintoihin. Kerroin jopa äidilleni, että suunnitelmani on ystävystyä koodaajien kanssa, perustaa porukalla yritys ja tienata sitä kautta hyvät rahat. Pian löysin itseni kuitenkin toiselta puolelta pöytää.

"En oikeastaan tajunnut opintojen alussa kauheasti koodaamisesta. Siitä huolimatta arvosanat olivat kiitettäviä."

– Toisena opiskeluvuotenani olin mukana projektissa, jossa koodasimme netissä olevan kirjakaupan. Se oli vähän kuin tori.fi, mutta kirjoille. Se oli koodaustaitojeni kannalta tärkeä projekti. Olimme opiskelleet C#:ia ja se oli mielestäni vaikeaa. Silloin kokeilin, miten saisin koodattua helposti webbiä. Siinä PHP MySQL oli setti, jota käytin.

– Koodissani oli isoja puutteita. En esimerkiksi tiennyt mitään relaatioista, joten tietokannassani oli yksi taulu mihin laitoin kaiken tiedon.

Mitä tapahtui opiskeluprojektien jälkeen?

– Sain harjoittelupaikan. Pääsin siis Tehdeniin, joka on Turusta lähtöisin oleva ohjelmistoyritys. Se työllistää noin 20 henkilöä ja he tekevät omaa ERP-tuotetta.

– Esittelin haastattelussa, että teen tällaista PHP-projektia ja näytin heille sen ominaisuuksia. Pääsin Tehdenille ihan “code monkeyksi”, eli väänsin uusia ominaisuuksia ja korjasin bugeja. Se oli todella hauska ja hyvä startti työuralle. Olin siellä ensin koulun ohella ja jonkin aikaa koulun jälkeen.

Mitä opit Tehdenillä?

– Tehdenillä opin PHP:tä, jQuery:a, PostgreSQL:ää ja yleisesti tietokantasuunnittelua. Tietokantasuunnittelun opit eivät sinänsä vanhene ja ne ovat olleet käytössä nykyisessäkin työssäni. Ne ovat kultaakin arvokkaammat.

Kuinka tärkeää oli päästä tekemään tuollaista? Missä kohtaa tajusit että osaat oikeasti koodata?

– Harjoittelu kesti kahdeksan viikkoa. Se oli palkaton, mikä oli siinä mielessä hyvä asia, ettei minun tarvinnut ottaa stressiä. Muistan, etten saanut ensimmäisellä viikolla mitään aikaiseksi. Yksi ihminen auttoi minua, ja saimme jotain ylipäätään rendaamaan.

– Ensikosketuksen sai, kun pyysi apua ja häiritsi jotain toista. Tietysti ne oli aina kokeneelle koodaajalle simppeleitä asioita, mutta juuri sen vuoksi he pystyivät nopeasti auttamaan.

"Avun pyytäminen oli tosi iso juttu."

Koska aloit oppia itsenäistä koodausta?

– Kuukauden jälkeen opin suunnilleen tekemään pikkuhommia. Koodikanta oli hyvin jaoteltu ja se oli helppo oppia. Siellä tehtiin jQueryä ja opin sen ennen Javascriptiä. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ehkä vähän vaarallistakin.

– Sitten tein opinnäytetyön, jonka aihe oli viitesiirtoaineiston nouto Osuuspankista käyttäen Web Services -yhteyskäytäntöä.

– Ensimmäisenä kesänä minun piti tehdä dynaamiset asiakasryhmät, ja se oli melkein kuin AI. Minulle annettiin isompi ominaisuus, joka minun piti tehdä. Silloin siellä ei ollut Gittiä, vaan käytössä oli SVN. Sen lisäksi ei ollut pull requesteja tai code reviewta käytössä, jolloin se on tietenkin vähän vaarallista, kun pistää junnuja tekemään. Ne menevät heti trunkkiin SVN:n tapauksessa.

– Tottakai hekin käyttävät nykyisin sellasia ja se on todella tärkeää. Junnujen koodit pitäisi aina lukea ja tarkistaa.

Teitkö vapaa-ajalla paljon?

– Olin aina töissä 7:15–15:15 ja minulla oli omat ruuat mukana. Se oli tehokasta koodausta. Vapaa-ajalla teimme silloin Idention lukihäiriösoftaa. Sitä kautta sain ensimmäisen kosketuksen Angulariin, mutta se tuli tietenkin koulun kautta. Siinä opin ehkä tekemään myös enemmän JavaScriptiä.

– Joitain pienempiä omia juttuja tein iltaisin kotona. Suurimat opit tulivat töistä.

Mitä teit Tehdenin jälkeen?

– Olin käynyt lounaalla Jani Laakson kanssa. Hän oli silloin Vaadinilla töissä. Hänen äitinsä on minun äitini vanha työkaveri ja tuli sitä kautta tutuksi. Sitä kautta päädyin lopulta myös Vaadinille.

– Olin fronttikoodarina ja tein pääosin web componentteja. Vaadinilla opin hyvät koodikäytännöt, code review't ja dokumentoinnin. Ne tulivat hyvin haltuun siellä.

"Tehdenillä opin koodaamaan. Vaadinilla opin koodaamaan niin, että se näyttikin joltain."

– Vaadinilla opin siis koodaamaan niin, että muutkin pystyivät lukemaan koodiani. Se oli todella selvä tason nosto siinä kohdassa. Vaadin opetti hyviä käytäntöjä.

– Konsulttia musta ei vielä tullut Vaadinilla. Tein oikeastaan siinä vaiheessa tuotteita ja paria asiakasprojektia. Lisäksi sain paljon hyviä koodikäytäntöjä ja opin miten tuotteita saadaan ulos.

Mitä tapahtui Vaadinin jälkeen? Olet luonut enemmän konsultin uraa?

– Minua houkuteltiin Reaktorille ja halusin mennä sinne, kun se on niin kuuluisa IT-piireissä. Halusin myös tehdä asiakasprojekteja. Olin Reaktorilla noin puolentoista vuoden ajan.

– Siellä oli muutamia projekteja, joista yksi Suomessa ja toinen pidempi Jenkeissä. Reaktorilla kävin paljon myös kursseja ja konsulttikouluja. Teknisten taitojen osalta en oppinut niin paljoa siellä, mutta C# ja JavaScript kehittyivät kyllä jonkin verran. Soft skillit sekä Agileen ja konsultointiin liittyvät taidot kasvoivat todella paljon.

– Pelkkä koodaaminen ei riitä enää asiakastöissä, kun heiltä pitää osata myös saada tieto siitä, mitä pitäisi koodata ja miten asiat saa tehtyä parhaalla mahdollisella tavalla.

"Suurin oppi Reaktorilta olivat konsultointitaidot."

Miten pääsit Reaktorille?

– Minulla oli hyvät suosittelijat ja sen lisäksi oli tekninen haastattelu. Juuri sitä ennen olin tehnyt oman JavaScript Guessing Gamen, joka sai Githubissa paljon tähtiä. Se oli siis logoarvauspeli Javascript logoille. Kävimme haastattelussa läpi sitä pelin koodia. He taisivat tykätä siitä.

– Oli minulla myös omia projekteja kyljessä, niin oli näyttöä siitä, että haluaa oppia ja kehittyä.

Reaktorin jälkeen perustimmekin yrityksen?

– Olimme keskustelleet paljon jo aiemmin oman firman perustamisesta. Yrittämistä piti kokeilla kun on vielä nuori, eikä ole muita vastuita elämässä.

– Idention aikana olen oppinut Javaa ja JavaScriptiä paremmin sekä sitä, mitä firman pyörittämiseen vaaditaan. Lisäksi tietynlaiset mentorointitaidot ovat kehittyneet. En ainakaan halua mikromanageroida ketään, vaan haluan antaa aika vapaat kädet jengille. Hyvät tyypit tekevät hyvää duunia!

– Tulevaisuudessa aion myös koodata, enkä jää vain yrityksen omistajaksi.